Triplă activitate la Muzeul Marinei, în cinstea contraamiralului Horia Macellariu

387
Triplă activitate la Muzeul Marinei, în cinstea contraamiralului Horia Macellariu - marina-2-1715342830.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române a declanşat operațiunea „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române”, în condiţiile în care anul acesta se împlinesc 130 de ani de la nașterea unei figuri emblematice pentru Marina României, contraamiralul Horia Macellariu. Au trecut 35 de ani de la trecerea lui în neființă, dar și 80 de ani de la unele dintre cele mai semnficative evenimente ale contribuției Marinei la cel de-al Doilea Război Mondial la care ofițerul a participat direct - Operația „60.000”, încetarea ostilităților cu Naţiunile Unite din 23 august 1944 și preluarea abuzivă a navelor române de către U.R.S.S.

De aceea, vineri, 10 mai, în salonul expozițional „Clio” al muzeului a debutat programul cultural „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române”.

Cu această ocazie MNMR, alături de Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, Flotila 56 Fregate, care poartă numele onorific al contraamiralului și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, au organizat o triplă activitate în cinstea unuia dintre cei mai importanți marinari ai României - contraamiralul Horia Macellariu. După cuvântul de deschidere din partea gazdelor, oferit de căpitanul comandor Dan-Mihai Gugeanu, contraamiralul Cornel-Eugen Cojocaru, comandantul Flotei, a trecut în revistă cariera strălucită a contraamiralului Macellariu în Marina României. După aceea, dr. Andreea Croitoru, șefa Secției Istorie din MNMR, a prezentat modulul expozițional compus din obiecte personale, elemente de uniformă, ordine și medalii, documente care au aparținut toate contraamiralului Macellariu, precum și extrase din memoriul său militar.

Un episod foarte emoționant a fost prilejuit de citarea mesajului de mulțumire, aparținând contraamiralului Horia Macellariu, notat în Cartea de Onoare a muzeului, cu ocazia vizitei sale din anul 1975. Cel de-al doilea element al manifestării a constat într-o expunere a domnului dr. Dan-Dragoș Sichigea, şeful Secției Cercetare și Documentare din MNMR, care s-a concentrat pe unele detalii din activitatea contraamiralului Macellariu în diferitele funcții ocupate, de la cele mai mici grade și până la comanda Forțelor Navale Maritime. Nu în cele din urmă, reprezentanții Monetăriei Statului au lansat oficial cea mai recentă medalie din emisiunea monetară pe anul 2024 - „130 de ani de la naștere - Contraamiral Horia Macellariu”. Și fiindcă una dintre misiunile de căpătâi ale muzeului este transmiterea tradițiilor și valorilor marinărești către generațiile tinere, în rândul publicului s-au aflat numeroşi elevi și studenți de la instituțiile de învățământ militar de marină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5297 secunde